Mindfuck

Een blog over het placebo-effect, nocebo-effect, samen beslissen, overlevingsstatistiek, roze wolken en geloven in sinterklaas.

Benieuwd hoe dat samenhangt? Lees het blog op overwegmetkanker.wordpress.com:

Ik wist al wel hoe krachtig je hersenen zijn. Dat je jezelf ermee voor de gek kunt houden. Of voor de gek kunt laten houden als je liever in de leugen gelooft. Zo vind ik mijn leraar uit de derde klas van de lagere school nog steeds een eikel omdat hij me een jaar ‘Sinterklaas’ ontnomen heeft. Hij had in onze klas de waarheid over Sinterklaas verteld, zoals hij altijd had gedaan in de vierde klas. Maar dat jaar had hij voor het eerst een derde klas gehad. Hij had zich pas gerealiseerd dat hij een fout gemaakt had, toen hij het verdriet en de verdwazing in al die kinderogen zag verschijnen. Ik heb het hem nooit vergeven. Woest was ik, dat ik niet een jaar langer in die fantasiewereld had mogen verdwijnen.

Als het om het vast mogen houden aan onze naïviteit gaat, vechten we allemaal, bewust en onbewust. We worden boos op de mensen die ons uit de droom helpen. We ontkennen wat we niet willen zien zonder het door te hebben. We willen niet van die roze wolk af. We willen de hoop niet opgeven. We willen licht aan het eind van de tunnel zien. Een fantastisch overlevingsmechanisme. Dat natuurlijk niet altijd goed werkt. Een fenomeen als loverboys legt dat wel bloot.

Wat dat allemaal met kanker te maken heeft?

Lees verder →

Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Behandelingen, Kanker, Mentaal, Specialisten, Verwerking en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s