Op golflengte

Dit bericht wordt veel gedeeld. Het raakt me om de onmacht. Om de stilte van de eenzaamheid. Om de behoefte van dat kabeltje. http://www.onzichtbaarziek.nl/Columns/Anke-vdB/Omdat-jij-mij-niet-begrijpt/mobile/

Mooi, zoals dit is verwoord. Bij mij raakt het vooral het gemengde gevoel van in je eentje dragen dat het eigenlijk heel mooi is dat de ander je niet begrijpen kan. 

Ik wil er alleen wat aan toevoegen. Een inzicht dat bij mij later kwam, toen ik wat minder moe was. Of toen anderen met me deelden waarom ze het zo moeilijk vonden bij een gemeenschappelijke vriend aan te sluiten die vermoeidheidklachten heeft:

waarschijnlijk is het juist ook dat jij niet weet hoe het met de ander is, dat je denkt dat zij je verwijten. Soms is dat inderdaad zo. Ze zeggen of verzuchten het hardop. Soms is het er en durft niemand het te zeggen. Soms is het nog anders: die ander heeft ook shit aan zijn hoofd. En daarom kan hij het niet opbrengen aan je te trekken of die lege stoel aan te zien. Of hij zegt het terwijl hij het je niet wil verwijten. Omdat hij jou echt nodig heeft om die stilte zelf te kunnen verdragen. 

We hebben allemaal maar één ‘bandbreedte’, maar één set lepels. Zodra een deel van die band al in beslag wordt genomen door eigen sores, is er minder ruimte voor die ander. Omdat je met die verdwijnende lepels zit. Maar ook omdat je tegenover iemand die ziek is je lat hoog legt: je wilt je sterkste zelf zijn. Zodat je ècht kunt luisteren, ècht gezellig, of ècht leuk kunt zijn. En hoeveel dagen in een jaar heb je nou eigenlijk, waarop dat zo is, ook als je niet chronisch ziek bent?

Als je niet op de juiste bandbreedte zit, of de golflengte niet goed hebt afgestemd, is er zoveel ruis dat je elkaar slecht kunt horen. Of hoor je zo weinig geluid, dat je in moet vullen wat de ander denkt, om überhaupt wat te herkennen om te horen. En is wat je hoort, dan niet juist je eigen spijt?

Meer lezen hierover? https://www.overwegmetkanker.nl/impact-van-kanker/overleefmodus-doorgaan/sociaal-onvermogen

Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Borstkanker, Kanker, Verwerking, Vriendschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s