Wat kun je koken bij chemo en smaakverlies?

De wanhopige vraag ‘Wat lust ik wel ondanks chemo’ kruist ineens weer mijn pad. De laatste tijd zijn er initiatieven waarin speciale recepten ontwikkeld worden die inspelen op de smaakproblemen van kankerpatiënten. Het Vlaams Broodhuys heeft zelfs drie speciale broden in de verkoop, een heel mooi initiatief dat o.a. in het Albert Schweizer ziekenhuis is uitgetest. 

Toen ik de voorganger van de pagina’s over eten tijdens chemotherapie aan mijn website toevoegde, bestond dat soort informatie nog amper. Je had alleen het boek ‘Gezond eten rond chemotherapie‘ dat heel goed uitlegt wat smaakverandering is, en voornamelijk vloeibare recepten geeft in kleine porties die inspelen op textuur en temperatuur. Twee smaakbelevingen die in stand blijven als je smaakpapillen zijn uitgeschakeld. Hier was ik echter niet mee geholpen omdat vloeibaar en kleine porties voor mijn maag en keel niet nodig waren. Ik had alleen smaakverlies, geen eetproblemen door maag-, mond- of slikklachten.

Ik besloot de weinige kennis die ik verzameld had in combinatie met mijn ervaringen op de website te zetten. Gedreven door mijn eigen smaakproblemen en de herinnering aan mijn oom, voor wie de zoektocht naar ‘wat kan ik nog eten’, zeker toen hij nog meer vermagerde, echt een strijd werd. Mijn tante probeerde werkelijk alles, maar niets was zoals hij hoopte als hij het at. Het grote probleem is dat waar je trek in hebt, of wat je denkt lekker te vinden, bepaald wordt door je herinnering aan dat voedsel van voordat je ziek werd. Toen je nog wèl smaak had. Die herinnering zegt niets over hoe het smaakt nu je die smaak- en eetproblemen hebt. Je bent daardoor helemaal niet in staat aan te geven wat je lekker vindt. Ookal denk je dat wel. 

Eigenlijk moet je gewoon opnieuw beginnen. Alles wat je kent loslaten en opnieuw bepalen wat je lekker vindt. Maar dan nog. Met elk chemoinfuus verandert je smaak verder. Wat je gisteren lekker vond, kan je vandaag tot overgeven aanzetten. Toch zag ik veel bezoekers op mijn site binnenkomen met de vraag ‘wat koken bij kanker/chemo?’ Ik zag al voor me hoe mijn tante in wanhoop het internet afstruinde in de wens haar man, haar alles, ook maar enigszins te kunnen helpen. Nu is mijn tante niet van de generatie die op die manier naar hulp zoekt, zeker niet op internet, maar toch. Dat moet het gevoel zijn dat die bezoekers op mijn site bracht. En daar vonden ze geen recepten.

Ik schreef daarom dit daarover: “Ik vind voedseladviezen met recepten opnemen gevaarlijk. Als (partners van) patiënten dit soort lijstjes gaan volgen in plaats van aan de patiënt zelf tevragen wat hij wel en niet lust, kan ‘eten’ een enorme strijd tussen partners worden. Hoe ingewikkeld het ook is, de smaak en eetlust worden door chemo op zo’n onvoorspelbare manier beïnvloed, dat je elke keer wat anders lekker vindt, of juist niet eten kunt. De oplossing voor het ene moment, kan een ramp zijn voor het andere moment. En het is heel moeilijk om dat als patient zelf te voorspellen. Je weet immers pas als het in je mond zit of het nog hetzelfde smaakt als daarvoor en of het je misselijk maakt of niet.”

Ik ben heel blij dat initiatieven als die van het Vlaams Broodhuys nu bestaan. Dat er steeds meer mensen komen die kennis hebben van smaak en voeding, die zich buigen over de vraag wat je speciaal voor deze groep kunt maken. Zo zie ik regelmatig recepten voor gezonde en verantwoorde lekkere dingen vanuit kankerstichtingen op twitter. Dat is heel mooi. Maar er is nog heel veel kennis en extra bewustzijn nodig. Want het onderzoek naar hoe voeding van invloed is op medicijnen en kanker staat nog in de kinderschoenen. Toch zijn er al eerste resultaten dat bijvoorbeeld grapefruit voor bepaalde patiënten niet goed is en soja weer voor andere niet. Hebben de ontwikkelaars van dat soort recepten voldoende kennis van de invloed van bepaalde ingrediënten op de werking van chemo en hormoontherapie? Of spelen ze alleen goed bedoeld in op smaak? Zijn die recepten goed voor iedereen, of moet je onderscheid maken in type kanker?

Initiatieven als die van het Vlaams Broodhuys en de website over voeding en kanker vanuit de wetenschappelijk gefundeerde kennis van de WUR geven mij hoop op betere tijden. Intussentijd laat ik de info op mijn website maar staan. Ook al weet ik dat veel bezoekers er juist lezen wat ze eigenlijk niet willen weten: dat het op dit moment nog heel moeilijk te voorspellen is wat voor de dierbare kankerpatient in zijn omgeving werkt. Eenvoudigweg omdat we te weinig weten. En omdat de patiënt het moet herontdekken, en daar eigenlijk de puf niet voor heeft. 

————-

Meer lezen over eten en chemo? Kijk in de rubriek ‘Eten en chemotherapie’ op overwegmetkanker.nl

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Behandelingen, Bijwerkingen, Borstkanker, Kanker en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s