Verlies

Ik zoek altijd naar woorden als ik weer hoor dat iemand aan kanker overleden is. Dapper, strijd, vechten, verloren, het ligt voor in mijn mond. Maar het kwetst veel mensen, die woordkeuze, omdat strijd, vechten en verliezen suggereert dat er iets is wat je zelf kunt doen. Dat er van kanker te winnen valt. Dat zij die overlijden niet goed genoeg gevochten hebben. En eerlijk is eerlijk. Dat is de grootst mogelijke onzin.

Wie kanker kent wéét dat iedereen die de gevolgen van kanker ondergaat, knokt naar het beste van zijn kunnen, om naast die ziekte, tòch zo mooi of zo goed mogelijk te leven. De gevolgen ervan zijn zo intens dat de overleefreflex in vol ornaat aan het werk gaat. Of je nu wilt of niet. Je instinct wordt aangesproken.

Hoe noem je het dan, als die strijdbare woorden niet mogen? Hoe heet een wedstrijd die eenzijdig is, een oorlog zonder tegenstander? Domineren? Invasie? Hoe beschrijf je de geweldloze partij die aan de andere kant staat?

Kanker is verlies.
Verlies van je haar
Verlies van vertrouwen, in je lichaam, in je artsen
Verlies van lichaamsdelen
Verlies van vanzelfsprekendheden
Verlies van je toekomstbeelden
Verlies van vruchtbaarheid
Verlies van vrienden
Verlies van vermogen om te werken
Verlies van regelmaat
Verlies van energie
Verlies van weerbaarheid
Verlies van (fysieke en financiële) mogelijkheden
Verlies van humeur
Verlies van de balans en harmonie in je relatie
Verlies van het geloof in de partner als rots in de branding
Verlies van het geloof dat je kunt winnen
Verlies van dierbare patiënten die je hebt leren kennen

Maar kanker is niet gelijk aan verliezen.
‘Verlies’ is geen werkwoord. Tegenover elk verlies dat mij is overkomen, staat een besluit, hoe ik daarmee om wil gaan. Kanker krijgen is antwoorden vinden. Keuzes maken. Ontdekken waar mijn grenzen liggen. Waar mijn reden om te vechten uit bestaat. In de plaats van elk ‘verlies’ in de zinnen hierboven, kan ik nu ik wat meer afstand heb, ook ‘verandering’ neerzetten. Behalve bij de laatste.

Je wordt een ander mens. Nieuwe vrienden, andere dromen, ander leven. De ene keer laat ik los, de andere keer verander ik mijn denken en wensen. En soms geef ik toe dat ik verlies. Maar daarmee heb ik zeker niet verloren. En ook een ander niet.

Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Borstkanker, Just a thought, Kanker. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s