In navolging van Jan Mulder: top 5 ergernissen

Het is wereldkankerdag vandaag. Voor mij een dag van noodzakelijk kwaad, net als de pink ribbon maand en de vaste sta-op-tegen-kanker-tv-avond in november. Er is veel geld nodig voor onderzoek naar kanker. Bewustzijn en bekendheid is nu eenmaal nodig om dat geld op te halen, en ervoor te zorgen dat de maatschappij ook positief achter die kosten staat.

Maar helaas zit er geen filter op wie zich voor kanker inspant op wereldkankerdag. Dus er komen weer slogans voorbij die patiënten of de beeldvorming niet ten goede komen. Misschien moeten we een lijstje don’ts opstellen om te verspreiden, voor die organisaties die hun campagnes op laten stellen door reclamebureaus en vrijwilligers die zelf geen kanker hebben.

Ik begin alvast.

1. vechten tegen kanker, strijden, oorlogstaal, is kwetsend voor iedereen die uitgezaaide kanker heeft, eraan is overleden of bang is dat te krijgen. We weten te weinig van kanker af om te kunnen veronderstellen dat je zelf ook maar een beetje invloed hebt op het wegblijven van de kanker, of het aanslaan van behandelingen. Pas op dat je door te zeggen dat je van kanker gewonnen hebt, niet suggereert dat iemand die aan kanker overlijdt, niet gevochten heeft.
2. bewegen is gezond en niet roken is ook beter voor je, maar dat geeft je geen garantie dat kanker jou niet overkomt. Je kans verkleinen is het hoogst haalbare. De kans op kanker wegnemen is uitgesloten. Niemand roept het krijgen van kanker over zichzelf af. Denk niet in schuld en onschuld.
3. lieve patiënt: jouw waarheid is geen wet voor anderen: iedere patiënt zoekt een manier om met de onzekerheid van kanker om te gaan. Of je nu elk alternatief middel aangrijpt om je klachten te verzachten, een dieet volgt of doorleeft of er niets is gebeurd, dat geeft je niet het recht tegen een ander te zeggen dat gewoon doorleven, diëten of alternatieve geneeswijzen de enige juiste weg is.    Maar ook niet dat die keuzes dom of onzinnig zijn. Zeker zolang we niet méér weten over het waarom van kanker, is ieder pad een weg waarvan je achteraf niet kunt zeggen of het de beste route was.
4. wees reëel over het venijn dat kanker is. Zaai geen angst, maar strooi ook niet onterecht met hoop. ‘Er is een middel tegen kanker’, ‘kanker de nieuwste chronische ziekte’, beweer dat niet zolang het niet de waarheid is. En vergelijk niet. Dat is kwetsend voor elk leven dat door kanker vertekend wordt.
5. leg een ander geen levensles op, geen ‘kracht naar kruis’, geen ‘God heeft het zo gewild, je hebt een wake up call gekregen’, geen ‘ontdekking van de zin van het leven’. Niet ‘van stress krijg je kanker, keep it light’. Of je betekenis wilt halen uit wat kanker krijgen je gebracht heeft. Van de daken wilt schreeuwen dat je sinds je kanker hebt veel gelukkiger bent… Dat mag, als positief denken jou helpt, is dat jouw waarheid. Maar leg dat niet aan een ander op. Het is niet DE waarheid. Al die lachende 50+ gezichten op leven-met-kanker-posters… Doe-dat-nou-maar-niet.

IMG_1833

Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Borstkanker, Just a thought, Kanker en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op In navolging van Jan Mulder: top 5 ergernissen

 1. Marisa zegt:

  Het “vergelijken” van de verschillende vormen en dan de ene erger noemen dan ander.

  Liked by 1 persoon

  • Ja, daar heb ik persoonlijk ervaring mee. Ik heb bij uitslag gesprekken gezeten, waarin herhaaldelijk tegen de patient naast me werd gezegd: wees blij, het is niet zo erg als haar kanker. En daar zat ik dan. De patiënt-met-kanker-die-erger-was.

   Anke van Haften schreef er een boek over ‘Goede kanker bestaat niet’. Want ook als je aan de goede kant van de vergelijking zit, slaat ie totaal nergens op.

   Like

 2. Je moeder zegt:

  Aanvullingen kan ik hierop niet geven.
  Ik hoop wel dat velen elk punt aandachtig lezen en even stilstaan bij hoe het is om kanker te hebben of te hebben gehad. Het is en blijft heftig en erg persoonlijk ook al zijn alle behandelingen vaak al (lang) achter de rug.
  Hoe zou een “leek” hier een uitspraak over kunnen en mogen doen.
  Ik ben en blijf trots op je kracht en doorzettingsvermogen !!
  Dikke knuffel !!!!!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s