In cognito

Ik sta in een drukke trein. Mensen verdringen me aan alle kanten. Ik ben wijs naast de deur gaan staan, zodat ik steun heb en mensen niet zomaar tegen me aan kunnen knotsen. Voor me staat een vrouw van mijn leeftijd. Ze kijkt me kwaad aan. Zeker weten doe ik het niet, maar het lijkt er sterk op dat ik het stempel asociaal heb gekregen. Omdat zij niet kan leunen op de plek waar ik sta. Ze heeft niet in de gaten dat haar gebengel en haar elleboog ter hoogte van mijn borst mij een buitengewoon onveilig gevoel bezorgen. Ik raak geïrriteerd. Waarom gaat die vrouw dan ook op zo’n idiote plek staan? Als ik een hengst krijg tegen mijn niet van de bestraling herstelde ribben ben ik weer een flinke tijd de sigaar. Niet fatsoenlijk kunnen zitten, niet fatsoenlijk kunnen slapen. Van de pijn.

Toen ik net geopereerd was zei ik er een keer wat over tegen een vriendin, toen de trein vol was en ik moest staan. Blijkbaar net te hard, want meteen stonden er drie mensen op. Ik vind het stom om dat drie jaar na mijn behandeling nog steeds te moeten vragen. Ik wil geen uitzondering zijn, maar net als alle andere mensen.

Kon je het maar zien aan onze buitenkanten. Wat er met ons is. We zouden ons veel socialer gedragen. Want wie weet is die vrouw die zo boos naar me kijkt ook wel een patiënt-in-cognito.

Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Bijwerkingen, Borstkanker, Fysiek, Sociaal en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s