Vervreemding van jezelf

Het zwarte gat, chemobrein, hormoonschommelingen, overgang, werelden van vrienden en werk die onwennig aanvoelen; en dan ook nog die vermoeidheid, dat onbetrouwbare veranderde lijf en dat overleven. Je treft jezelf aan in een situatie die thuishoort in een slechtgeschreven script en blijkt een mens dat vecht en knokt omdat loslaten en opgeven geen optie is. Of je blijkt een mens dat loslaat en ondergaat, omdat het allemaal veel te groot en veel te veel is.

Je kijkt naar jezelf en begrijpt het niet. Als je bijvoorbeeld weer aan het werk bent en tegen een situatie aanloopt waar je vroeger een enorme mening over had. Dat je je daar zo druk om kon maken… Vertwijfeld vraag je je af of je nog wel de geschikte persoon bent voor dat werk. Het is alsof je naar jezelf terugkijkt in een film, terwijl je je afvraagt of die werknemer die je was een ander is: of je echt zo veranderd bent, of dat het weer terug zal komen.

Of je zit naar een zoetsappig programma te kijken en merkt tot je stomme verbazing dat je mee zit te grienen, of helemaal blij wordt van het geluk dat die hoofdpersoon krijgt. Of je partner of dochter doet iets waardoor je ineens ontploft. Of in de auto is het zo druk om je heen dat je onvermijdelijk in paniek raakt. Ben jij dat? Of komt dat door de behandelingen, de stress en de hormoontherapie?

Of je bent in gesprek met oude vrienden en merkt dat het anders is. Ze vertellen over hun levens en je dwaalt af, hebt de grootste moeite je aandacht erbij te houden. Je weet ook niet wat je over jezelf vertellen moet. Alwèèr die kanker die zij niet begrijpen, of andere dingen, dingen die voor jou als oppervlakkig of onecht voelen, omdat hoe het met je gaat, je herstel, je twijfels en je zelfoverwinningen veel belangrijker voor je zijn. Je maakt niet echt contact en weet niet wat je daarmee moet.

Op een of andere manier staan je herinneringen en de gewoonte van wie je was, wat je deed en de mensen met wie je omging los op jouw leven. Alsof je uit twee delen bestaat: de persoon die je was, waar je jezelf niet zonder meer in herkent, en de persoon die je bent, die je verward aan die persoon van vroeger probeert te verbinden.

Je doet je best om weer de oude te worden, én jezelf opnieuw uit te vinden. En dat is moeilijk, want de vraag wat je wilt is zo lang niet relevant geweest. Alles draaide om gezond worden. Ook is het moeilijk omdat je niet meer door dezelfde dingen gedreven wordt. En doordat je veel dingen niet meer zo belangrijk vindt. En dan is er nog die batterij aan oude wensen waarvan je beseft dat die nu niet zomaar meer haalbaar zijn.

Terwijl je lichaam langzaam herstelt ga je op zoek naar wie je bent. Een andere optie dan naar het hier en nu kijken heb je niet. Kijk je naar het verleden, dan voel je de kloof die tussen jou en die persoon van toen in staat. Kijk je naar de toekomst dan weet je niet wat je mag verwachten. Er is maar één antwoord op die vervreemding: wie ben je nu en wie wil je nu zijn? Een pittige vraag om antwoord op te geven. Misschien moet je maar niet teveel denken, en gewoon zijn. De tijd zijn ding laten doen. Meegaan in wat komt, tot het weer klopt voor jezelf.

Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Borstkanker, Kanker, Mentaal en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s