Van overleven naar leven

“Eerst vecht je om terug de oude te worden, daarna ga je op zoek naar wie je wilt zijn.”

De boodschap dat je kanker hebt en de rollercoaster van diagnose, prognose en behandeling die erop volgt, verdoven je wereld. Alsof er een deken over je heen wordt getrokken en je zelf in een cocon zit waar af en toe per ongeluk wat dingen uit de ‘echte’ wereld doorheen sijpelen. De dingen blijven doen die je deed, zoals werken, hobby’s, partner of ouder zijn, je vrienden zien, het is een gevecht, niet vanzelfsprekend gegeven. Het is die vechtmodus die je in de ziekte zuigt en die je veel langer dan je lief is in het leven van ziekte gevangen houdt. Het moeten vechten duurt zo lang dat het een automatisme wordt.

Hoewel het allemaal niet zo mooi is, kankerpatiënt zijn, is de periode waarin je merkt dat je kunt stoppen met het automatisme van overleven vervuld van unieke onvergetelijke momenten. Onwennig als een kind van 2 ontdek je de wereld opnieuw, waarbij indrukken heel intens kunnen binnenkomen en je heel stil van binnen heel blij kunt zijn om dat stukje wereld dat je heroverd hebt. Je beleeft de dingen heel puur.

Zo kun je ineens enorm van een mooie bloem genieten, of van jonge dieren in de wei. Het lijkt wel alsof de wereld in slow motion aan je voorbij trekt. Alles komt zo intens bij je binnen, alsof je zintuigen wagenwijd open staan. Alice in wonderland, midden in je gewone leven.

Of ineens doe je weer iets wat je een hele tijd niet hebt gekund. Het voelt net alsof je wakker wordt, verbaasd realiseer je je dat iets er gewoon weer is, dat het normáál is dat je het doet. Je was zo ongeveer vergeten dat je het ooit deed en je geniet niet alleen van dat je iets weer kunt doen, maar ook van dat je nog weet hoe het moet. Dat het weer zo vanzelfsprekend is. Je bent je zó bewust van hoe positief en sterk dat voelt; je ogen stralen als je erover vertelt, ookal gaat het om iets heel onnozels dat een ander elke dag (misschien wel met tegenzin) doet.

En dan heb je nog al die kleine dingen die voor jou symbolen zijn van je herstel. Misschien is het wel de sleutel van het kluisje op je werk, waar je spullen weer in liggen, of de nagels aan je handen die niet meer zomaar inscheuren, of de vlecht van je dochter, die alleen jij zo mooi in haar haar kunt doen.

Kanker is naar. Maar de reis die je aflegt, van overleven naar weer opnieuw je leven leven, met alle keuzes die je daarin maakt en de dingen die je bewust omarmt, ze maken je tot een bijzonder mens dat kan genieten van het kleine. De wereld opnieuw bekijken door de ogen van een kind dat erop uit gaat om zijn wereld te ontdekken en groter te maken. Die reis mag best wat langer duren!

Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Borstkanker, Kanker, Mentaal en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s