Fundamentele keuzes maken

Doe ik het wel of doe ik het niet?

Als je kanker hebt (gehad) heb je nog maar één zekerheid: je hebt kanker (gehad). Verder hoort alles thuis in het land van de raadselen en ontdekkingen.

Of de kanker terugkomt weet je niet. Wanneer het terugkomt weet je niet. Waar het door komt (erfelijkheid daargelaten) of waardoor het terugkomt weet je niet. Of je behandeling effect heeft weet je niet. Of het zonder die behandeling was teruggekomen weet je niet. Of de behandeling terugkeer of groei vertraagt weet je niet.

Veel mensen twijfelen over het volgen van een anti-kanker dieet, het slikken van vitaminen en mineralen of het stoppen met hormoontherapie vanwege de vermeende bijwerkingen. Welke keuze je ook maakt, zekerheid heb je niet.

Stel, je volgt het dieet en de kanker komt niet terug. Was de kanker dan sowieso niet teruggekomen, of is het terecht dat je jezelf bv. suiker, bier en vlees ontzegt?

Stel, je volgt het dieet en de kanker komt terug. Was de kanker zonder dat dieet ook terug gekomen? Heeft het dieet de terugkeer van de kanker geremd? Of heeft het dieet geen enkel effect gehad?

Je weet gewoon niet waar je goed aan doet en je zult nooit bewijzen krijgen dat jouw keuze de juiste is. Het gaat erom wat voor jou goed voelt. Waar jij je geloof, rust en geluk uit kunt halen.

Mijn oncoloog stelde mij toen ik een heel moeilijke beslissing moest nemen deze vraag: ‘Stel dat je dit doet, kun jij dan in de toekomst, als de kanker terug blijkt gekomen, leven met het feit dat je dat misschien zelf veroorzaakt hebt?’ Ik weet mijn antwoord op die vraag. Ik baseer mijn keuzes op dat antwoord. Zekerheden heb ik niet. Maar die vraag is sindsdien mijn baken.

Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Behandelingen, Bijwerkingen, Borstkanker, Kanker, Mentaal en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s