Angst voor uitzaaiingen

Omgaan met restklachten

Restverschijnselen of restklachten noemen ze het: bijwerkingen als gevolg van je behandelingen die blijven, of toch in ieder geval een tijd blijven.

Een deel van die bijwerkingen wordt niet echt erkend. Zo wordt naar het chemobrein nog onderzoek gedaan. Over kramp in je voeten en kuiten hoor je meer patiënten, maar artsen reageren er amper op. Zenuwpijn wordt wel erkend. Slaapproblemen, vermoeidheid, een vaag hoofd, steken in je spieren, het zijn klachten die net zo goed door stress en angst kunnen komen, als het gevolg kunnen zijn van hormoonbehandeling, bestraling of chemo. En een echte remedie is er niet, dus word je vaak met een ‘het is niet bekend dat dat met kanker samenhangt’ het bos in gestuurd.

Vaak loop je dan het pad op van de alternatieve geneeswijzen of zelfmedicatie, wat best link kan zijn, want het is inmiddels bekend dat bijvoorbeeld veel middelen tegen overgangsverschijnselen of depressie de werking van je hormoonbehandeling kunnen verstoren. En vitamine D is bijvoorbeeld van invloed op bepaalde chemo’s.

Je moet dus blijven afstemmen met je oncoloog, ookal zal die vooral van mening zijn dat het ‘geen bekende klacht is’ en het middel dat je neemt ‘geen bewezen noodzaak of effect heeft’. Je krijgt toch de neiging om aan jezelf te twijfelen. Zeur ik nou, of heb ik écht stemmingswisselingen? Slaap ik slecht omdat ik me daar zo druk over maak? Ligt het aan mezelf? Ben ik zo vaag in mijn hoofd doordat ik te weinig doe? Valt die pijn wel mee, of moet ik toch maar eens harder aan de bel trekken?

Bewust of niet, het is zoooveel fijner de arts te geloven dat het inderdaad niets is, dat je je inderdaad aanstelt.

Het vervelende is dat je tegelijkertijd ook bang bent voor uitzaaiingen, of dat het terug komt, de kanker. En dat de plekken in je lijf die niet in orde zijn, mogelijke uitzaaiingsplaatsen zijn. Bewust of niet, het is zoooveel fijner de arts te geloven dat het inderdaad niets is, dat je je inderdaad aanstelt. Want dan hoef je even niet meer bang te zijn. En daar ga je weer naar huis, met een geruststelling op zak, terwijl je eigenlijk hulp wilde voor je klacht.

Advertenties

Over Www.overwegmetkanker.nl

Over sommige aspecten rond kanker wordt veel gepraat en gedeeld. Met je omgeving, of met andere kankerpatiënten. Zoals de impact van het verlies van je haar, het ziek worden van de chemo, de strijd en de kracht die je voor de ziekte nodig hebt. Er zijn ook heel wat kleine en grote dingen die we niet delen. Of die we veel te weinig delen met de mensen om ons heen. Meestal omdat het voor onszelf ook niet helder is. Het gevolg is dat iedere kankerpatiënt zelf opnieuw het wiel uit moet vinden, in wat helpt tegen die bijwerkingen en klachten. Op deze pagina's zijn tips en ervaringen van kankerpatiënten verzameld over het hanteerbaar maken van de gevolgen van kanker. Om andere patiënten herkenning te bieden, om hen een handvat te geven, en om het makkelijker te maken er met je omgeving over te praten. Zodat je het beter uit kunt leggen, en dus ook betere hulpvragen kunt stellen.
Dit bericht werd geplaatst in Bijwerkingen, Borstkanker, Fysiek, Kanker, Mentaal, Specialisten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s